پس از جنگ دوم جهانی ، تایوان چه از لحاظ حقوقی و چه از لحاظ واقعیت به چین پس داده شد . ولی پیدایش مسئله تایوان نه تنها با جنگ داخلی توسط حزب " گوا مین دان " ، بلکه با مداخله نیروی خارجی ارتباط دارد .
مسئله تایوان و جنگ داخلی
در دوران جنگ مقاومت جویانه در برابر ژاپن ، حزب " گوا مین دان " و حزب کمونیست چین جبهه واحد ملی مقابله با ژاپن را ایجاد کردند . پس از پیروزی در جنگ ، گروه حزب " گوا مین دان " بسرگردگی " جیانگ گای شیگ " با حمایت آمریکا ، جنگ داخلی در کشوربرپا کرد . حزب کمونیست چین مردم این کشور را در جنگ آزادی بخش 3 ساله رهبری کرد ، با توجه به اعمال خلاف اراده مردم ، حزب " گوا مین دان " توسط مردم چین مطرود شد و دولت جمهوری چین سرنگون گردید . اول اکتبر سال 1949 ، جمهوری خلق چین تاسیس شد که تنها دولت قانونی چین است . برخی از نظامیان و مأموران دولتی گروه حزب " گوا مین دان " به تایوان فرار کرده و تحت حمایت دولت آمریکا ، این استان را از خاک اصلی چین جدا کردند .
مسلئه تایوان و مسئولیت دولت آمریکا
پس از جنگ دوم جهانی ،به دلیل رویارویی اردوگاه های شرق و غرب ، دولت آمریکا با توجه به راهبرد جهانی خود و برای تامین منافع ملی این کشور ، با تمام نیرو در برپایی جنگ داخلی از حزب " گوا مین دان " حمایت کرد تا حزب کمونیست چین نابود شود . ولی دولت آمریکا به هدف خود نرسید.
پس از تاسیس جمهوری خلق چین ، دولت آمریکا ت منزوی سازی و بازدارنده علیه چین نو را اتخاذ نمود ، این کشور پس از آغاز جنگ کره در روابط دو ساحل تنگه تایوان که صد در صد جزو امور داخلی چین است ، مسلحانه مداخله کرد . سال 1950 ناوگان هفتم جنگی آمریکا وارد تنگه تایوان شد . دسامبر سال 1954 ، آمریکا با مقامات تایوان به اصطلاح " پیمان دفاع مشترک " امضا کرد و استان تایوان چین را تحت حیطه حفاظت آمریکا قرار داد . مداخله مستمر دولت آمریکا در امور داخلی چین باعث تشنجات طویل المدت مقابله در منطقه تنگه تایوان شده و مسئله تایوان نیز به مناقشه مهم و بزرگ بین چین و آمریکا مبدل گردیده است .
همگام با تحولات اوضاع بین المللی و اقتدار چین نو ، آمریکا تعدیل ت خود در مورد چین را آغاز کرد . اکتبر سال 1971 ، 26 مین مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب قطعنامه شماره 2758 ، تمامی حقوق مشروع جمهوری خلق چین در سازمان ملل را احیا کرده و نماینده مقامات تایوان را تبعید نمود . فوریه سال 1972 ، " نیکسون " رئیس جمهور وقت آمریکا از چین دیدار کرد ، دو طرف در شانگهای اطلاعیه مشترک منتشر کردند . در این اطلاعیه آمده است که آمریکا پی برده است که همه چینی ها در دو طرف تنگه تایوان یک چین را قبول نموده و تایوان را بخشی از چین می دانند . دولت آمریکا در مورد این موضع اختلاف نظری ندارد .
دسامبر سال 1978 ، دولت آمریکا 3 اصل مطروحه دولت چین برای برقراری روابط ی را پذیرفت . این 3 اصل عبارتند از قطع روابط آمریکا با مقامات تایوان ، لغو پیمان دفاع مشترک و خروج ارتش آمریکا از تایوان . اول ژانویه سال 1979 ، چین و آمریکا روابط ی را رسما برقرار کرد. در بیانیه مشترک دو کشور در باره برقراری روابط ی آمده است که ایالت متحده آمریکا دولت جمهوری خلق چین را تنها دولت قانونی چین میشناسد ، مردم آمریکا در این قلمرو ، ارتباطات فرهنگی ، تجاری و دیگر اتباطات غیررسمی با مردم تایوان خواهند داشت. دولت آمریکا موضع چین را مبنی بر اینکه تنها یک چین در جهان وجود دارد و تایوان بخشی از چین است، قبول می کند .
ولی متاسفانه ، 3 ماه بعد از برقراری روابط ی چین و آمریکا ، کنگره ملی آمریکا قانون مناسبات با تایوان را به تصویب رساند . این قانون پس از امضای رئیس جمهور آمریکا اعتبار یافت . دولت آمریکا طبق این قانون ، همچنان تسلیحات به تایوان فروخته و در امور داخلی چین مداخله نموده و از وحدت تایوان با خاک اصلی چین جلوگیری کرده است .
برای حل مسئله فروش تسلیحات به تایوان توسط آمریکا ، 17 اوت سال 1982 ، دولت های چین و آمریکا از طریق مذاکرات ، به توافق نظر رسیده و سومین بیانیه مشترک مربوط به مناسبات چین و آمریکا را منتشر کردند . دولت آمریکا در این بیانیه اعلام کرد که آمریکا به دنبال اجرای ت درازمدت برای فروش تسلیحات به تایوان نیست ، قابلیت و تعداد تسلیحاتی که آمریکا به تایوان میفروشد ،از سطح تسلیحاتی که آمریکا پس از برقراری روابط ی چین و آمریکا به تایوان فروخته است ، نخواهد کرد . آمریکا به تدریج فروش سلاحها به تایوان را کاهش خواهد داد تا بعد از مدتی این مسئله نهایتا حل شود .
ولی دولت آمریکا این بیانیه را به طور جدی اجرا نکرد . سپتامبر سال 1992 ، دولت آمریکا تصمیم به فروش 150 فروند " اف 16 " به تایوان گرفت . این عملکرد دولت آمریکا مانع جدیدی برای پیشرفت مناسبات چین و آمریکا و حل مسئله تایوان بود .
دولت آمریکا در واقع باید مسئولیت لاینحل ماندن مسئله تایوان را بردوش بگیرد .
درباره این سایت